Fogalomtár
 
Mesterséges színváltoztató hatások
 Mesterséges színváltoztató hatások lehetnek: hevítés, besugárzás és festékanyagok bevitele. Ismét néhány példa: hevítésre az ametiszt megsárgul, ill. megbarnul, a sötét brazil turmalinok megvilágosodnak, a délnyugat-afrikai kék turmalinok smaragdzöldre változnak, az ibolyaszínű cirkon színtelenné vagy kékké változik.

  Festést alkalmaznak a türkiznél (berlini kékkel vagy műgyantával), gyöngyöknél (kékesre, rózsaszínesre) és az achátoknál. A drágakövek festése mindig értékcsökkenést von maga után (tulajdonképpen hamisítás). Nem vonatkozik ez az achátféleségek festésére, ahol az alkalmazott festékanyagok természetes növényi festékek, az eljárások pedig évszázados hagyományon alapulnak. Ráadásul a napjainkban bányászott achátféleségek általában nem szép színűek, és megfelelő kezelés nélkül úgyszólván használhatatlanok volnának.

  Sugárkezeléssel (ciklotronban, gamma-sugarakkal, elektronsugárral, neutronokkal) többé-kevésbé sikeres színváltoztatásokat lehet elérni. Pl. gyémántnál különböző fantáziaszíneket, a cirkonnál különböző színárnyalatokat lehet előállítani. A kifakult ametisztek színe sötétebb ibolya lesz, a kunzit megzöldül, a sárga zafírok narancsszínűre változnak (padparadsa-szín), a világos topáz megbarnul, a hegyikristályból füstkvarc lesz. E kezelések nagy része igen költséges, és nem folyik ipari méretekben. Másrészt a sugárkezelt kövek, különösen a gyémántok, nem kapják meg a fantáziaszínnek megfelelő árat.
  A természetes, mesterséges színváltozással és a drágakövek ilyen jellegű külső hatásokra való érzékenységével az egyes drágakövek tárgyalásakor még részletesebben foglalkozunk.

 

Copyright(C ) 2007, Minden jog fentartva! Drágakővésnök.hu