A drágakővésnökség története
 
Előszó

 

A drágakővésnökség történetét leíró könyv eredeti címe:
Der steinschneidekunst

Magyar címe:
Vésett kövek

Írta:
Marianne Groen-van Andel

Magyar nyelvre fordította:
Dénes Bernadett (holland-magyar szakfordító)

Kiadta:
A Királyi Érmetár Állami Múzeum, Leiden
Állami Kiadó, 's-Gravenhage 1986


Bevezetés

A vésett kövek különleges helyet foglalnak el a megőrzötten maradt művészeti tárgyak között. Az első példányokat több mint 5000 évvel ezelőtt voltak használatosak Mezopotámiában. Ezeket agyagba nyomva, pecsét vagy védjegy elhelyezésére használták.

A vésett kövek drágakövek, vagy féldrágakövek melyekre ábrát véstek. Amennyiben az ábra a kőbe van vésve, akkor egy intaglió-ról beszélünk.
Egy intaglió lenyomatán az ábra domborműként jelenik meg.
Emellett a Krisztus előtti 4. században egy másik kővéső technikát is kifejlesztettek: a kámeát. Ennél a technikánál az ábrát a kőre domborműként viszik fel így az a kő felületéből kiemelkedik.

A kő természetes szépsége és az abbéli emberi erőfeszítésnek köszönhetően hogy az ábra minél tetszetősebb legyen, a vésett köveket egyre inkább ékszerként kezdték kezelni. A kámeák például sohasem szolgáltak pecsétként, hanem mindig pusztán díszítésként voltak használatosak.

A pecsételő illetve díszítő funkció mellett a vésett köveknek mágikus szerepük is volt. A kő fajtája vagy a rajta szereplő ábra által szerencsét hozhattak a viselőjüknek a gonosz dolgok elhárításában.

Az effajta értékes ékszerek gyűjtése több mint 2000 évvel ezelőtt kezdődött és a századok során mindvégig a jómódúak kedvtelése maradt. A vésett köveket a formabeli egybeesésük miatt a különféle érmékkel együtt gyűjtötték és őrizték.
A múlt század (itt XIX. század) óta a legtöbb gyűjtemény múzeumba került és országunkban (Hollandiában) ebben a legfontosabb helyet a Királyi Érmetár Állami Múzeum tölti be. Mivel az érdeklődés a vésett kövek iránt az utóbbi években a tudományos világon kívül is megnőtt, az Érmetár kezdeményezésére elkészült ez a könyv.
Ehhez köszönettel felhasználtuk az Érmetár gyűjteményét a vésett kövek történelmi áttekintéséhez.
Ez a könyv egy kis bevezetést ad a vésett kövek világába. Ugyanakkor átfogó képet ad az Érmetár gyűjteményéről.
A könyv a létesítmény dolgozóinak és P.J.Brouwers úr nagy odaadásának köszönhetően jött létre, aki a köveket fényképezte.

 

Copyright(C ) 2007, Minden jog fentartva! Drágakővésnök.hu