Fogalomtár
 
Színváltoztató hatások
  Az ásványok, így a drágakövek színe külső hatásokra megváltozhat. E színváltozó hatások lehetnek természetesek és mesterségesek.
  Természetes hatások lehetnek a hő-, fény- és a radioaktív sugárzás. Csak néhány példa: hő hatására egyes ametisztek (különösen a közép-franciaországiak), citrinné sárgulnak rózsakvarcok, kunzitok, türkizek világosabbak lehetnek. Fény hatására a türkizek megzöldülhetnek, elszürkülhetnek. Savak, vegyi anyagok hatására a gyöngyök „meghalhatnak”. A cirkonba épült radioaktív anyagok (tórium és urán) hatására a cirkon kristályszerkezete lassan bomlik, ennek következtében színe is megváltozik. Egyes gyémántok színét is a föld méhében kapott radioaktív besugárzásra vezetik vissza.
  Mesterséges színváltoztató hatások lehetnek: hevítés, besugárzás és festékanyagok bevitele. Ismét néhány példa: hevítésre az ametiszt megsárgul, ill. megbarnul, a sötét brazil turmalinok kivilágosodnak, a dél-nyugat-afrikai kék turmalinok smaragdzöldre változnak, az ibolyaszínű cirkon kékre vagy színtelenné változnak.  
  Sugárkezeléssel több kőnél sikeres sikeres színváltoztatásokat lehet elérni. Pl. gamma-sugarakkal a cirkonokban különböző színárnyalatokat, vagy a gyémántoknál fantáziaszíneket lehet elérni. Sugárkezelés  hatására  a kifakult ametisztek színe sötét ibolya lesz, a kunzit megzöldül, a sárga zafír narancsszínűre (padparadzsa), a világod topáz megbarnul, a hegyikristály füstkvarc lesz.
E kezelések nagy része igen költséges, és nem mindig a kívánt hatást érik el, talán ezért sem folyik ipari méretekben. Másrészt a sugárkezelt kövek, különösen a gyémántok nem kapják meg a fantáziaszínnek megfelelő árat. 
 
 

Copyright(C ) 2007, Minden jog fentartva! Drágakővésnök.hu