Fogalomtár
 
A drágakő-kereskedelem súlyegységei.
  A drágakő-kereskedelemben az ókor óta használt súlyegység a karát. Az elnevezés talán a szentjánoskenyérfa gyümölcsének a magvára (gör. “keration”), vagy az afrikai korallfa szemes magvára (“kurara”) vezethető vissza. Mivel ezek a magok nem voltak tökéletesen azonos súlyúak, a régi feljegyzések ugyanazon köveket (pl. a híres gyémántokat) eltérő súlyúnak tüntetik fel, attól függően, melyik fa magvát vették kiindulási alapként.
  Európában, és az Egyesült Államokban 1907-től bevezetik a 200 mg-ot vagy 0,2 g-ot nyomó metrikus karátot (mct). A karát (carát-ként is, rövidítve ct.) súlyegységet általában tizedes törtekkel (pl.:1,25 ct) osztják kisebb egységekre, vagy ritkábban tört alakban (pl. 1/16 ct) írják le. A drágakövek karátsúlyát ne tévesszük össze az aranyművesek által használt karáttal, ami a fém tisztaságát jelöli. Itt minél magasabb a karát szám, annál több színaranyt tartalmaz az ötvözet. (a színarany 24 karátos.)

  A gyémántpiacon terjedt el a „pont” (ang. „point”) az apró gyémántok súlyegységeként. Az 1 pontos kő = 0,01 ct vagyis 1/100 ct.

  Grain (ejtsd: grén, a latin granumból) drágakő-súlyegység, leginkább a gyöngyök és a gyémántpiacon használatosak. 1 grain megfelel 0,05 grammnak = 0,25 ct vagy 1/4 karátnak; ezt egyre inkább felváltja a karát.

  Európába már alig használt, a gyöngykereskedelemben korábban használatos japán “momme” súlyegység (= 3,75 gramm = 18,75ct)

  A drágakő-kereskedelemben bevett gyakorlat, hogy az árat mindig ct-ban határozzák meg, így a darab árát mindig a kő súlyával felszorozva kapjuk meg. A karátonkénti ár természetesen a nagyobb darabok esetében (akár hatványosan is) növekszik. Pl.: ha egy 1ct-os kő 750 euróba kerül, akkor azonos minőségű 2ct-os kő nem feltétlen 1500 euró, hanem akár 2000 eurót, vagy még több is érhet. Ez nagymértékben függ a drágakő ritkaságától. (egy szélsőséges példa: a legnagyobb ismert uvarovit 1ct súlyú. Jelenleg az Orosz Cári kincsek közt őrzik, ugyanakkor aprócska néhány pontos darabokat szinte bármelyik kőbörzén néhány tízezer Ft-ért vásárolhatunk)

  A kevésbé értékes köveknél, különösen pedig ezek nyersanyagánál a gramm az alkalmazott súlyegység (például a kvarcoknál).


 

Copyright(C ) 2007, Minden jog fentartva! Drágakővésnök.hu