Fogalomtár
 
Ásványok és szerves anyagok
  Tudjuk, hogy a drágakövek túlnyomó része ásvány és mint ilyen, ásványokra jellemző tulajdonságokkal rendelkezik, éppen ezért megismerésükhöz a legtöbb segítséget az ásványtan nyújtja. Rendszerezésükhöz azonban nem volna célszerű kizárólag ásványtani szempontokból kiindulni, Vagyis vegyi összetételük vagy kristályszerkezetük szerint osztályozni őket. Az egyes drágakövek tárgyalásakor sokkal inkább célszerűségi, kereskedelmi fontossági szempontokat követtünk.
  Annyit mindenesetre máris jó tudnunk, hogy a drágakövek túlnyomó része -mint ásvány- a szilárd földkéreg kémiailag és szerkezetileg egységes, meghatározott része. A drágakőásványok csupán abban különböznek a közönséges ásványoktól, hogy keletkezési körülményeik összejátszása folytán igen szép, tiszta állapotban jöttek létre.
  A drágakövek kisebb, de az ásványoknál nem kevésbé érdekes csoportja ugyancsak természetes úton, de élőlények közreműködésével keletkezett, éppen ezért szerves anyagokból áll vagy szerves vegyületeket is tartalmaz. Szerves vegyületeknek nevezzük a szén vegyületeit a szén-monoxid, a szén-dioxid, a szénsav és sói, vagyis a karbonátok, a szén-diszulfid, továbbá a hidrogén-cianid és ennek szervetlen sói kivételével. A szerves eredetű drágakövek a természetben élőlények közreműködésével jönnek létre.
A drágakövek tulajdonságainak általános tárgyalásánál elsősorban a drágakőásványokra vagyunk tekintettel. A szerves vegyületekből álló vagy azokat tartalmazó drágakövek vizsgálatával részletesebben az egyes kövek ismertetésénél foglalkozunk (amint elkészül ez a rész is).

 

Copyright(C ) 2007, Minden jog fentartva! Drágakővésnök.hu