Drágakövek leírása
 
Cirkon

 Színe: színtelen, sárga, narancssárga, barna, piros, barnás-piros, ibolya, kék, zöld

 Átlátszósága: átlátszó

 Mohs-keménysége: 6,5-7,5 (korával változó)

 Kémiai összetétele: Zr(SiO4) cirkónium-szilikát

 Karcszíne: fehér

 Fő fénytörésmutatói: 1,810-1,984 (korával változó)

 Fajsúlya: 3,95-4,71 (korával változó)

 Max. kettőstörése: (korával erősen változó)

 Hasíthatósága: (korával változó)

 Diszperziója: (korával változó)

 Törése: (korával változó)

 Pleokroizmusa: jól látható: piros c.: piros, barnás-rózsaszínű; barna c.: rőt, sárgás-barna; sárga c.: barnássárga, mézsárga; kék c.: kék, sárgásszürke

 Kristályosodása: tetragonális

 Abszorpciója: magas c.:691.0, 689.0, 662.5, 660.5, 653.5, 621.0, 615.0, 589.5, 562.0, 537.5, 516.0, 484.0, 460.0, 432.7

 Kristályformája: rövid, nyomott négyoldalú prizmák

 Fluoreszcenciája: változó

  A cirkont hosszú időn át, különböző elnevezésekkel illették. A cirkon szó származhat az arab-perzsa cargun (=cinóberpiros, perzsául aranyszínű) megjelölésből. 1789-ben Klaproth fedezte fel a cirkonföldet. Az egyes cirkonfajták közül külön neve van a sárgáspiros hiacintnak. Igen keresett fajtája a sötétpiros.

 A cirkonok színe igen sokféle lehet: színtelen, sárga, narancssárga, barna, piros, barnás-piros, ibolya, kék, zöld.
A természetesen színtelen cirkonok ritkák, leggyakrabban a szürkés-barnák vagy vörös-barnák fordulnak elő. Hevítéskor elveszíthetik színüket, éppen ezért forrasztáskor ki kell venni a követ a foglalatból! A természetben talált cirkonok színe nem mindig kellemes, ezért a huszas évek óta foglalkoznak a színek hevítés útján valóSárga cirkon csiszolat megváltoztatásával, az ún. nemesítéssel. A hevítési eljárásnak kétféle módja ismeretes: oxidáló hevítéssel (levegő befúvásával) és redukáló hevítéssel (szén-monoxidban). Maga az eljárás nagyon egyszerű, faszenes kályhákkal, ventillátorok segítségével végzik. A kiinduló anyag barnásvörös kambodzsai cirkon. 900-1000 °C-on való redukálással ebből a kiinduló anyagból három színváltozat jöhet létre: kék, amely ebben az állapotban kereskedelembe kerülhet, színtelen, amely szintén értékesíthető vagy ún. rossz színek: világoskék, szürkéskék; ezeket a köveket oxidációnak vetik alá. Az oxidálás 850-900 °C-on megy végbe, levegő befúvásával. Eredménye színtelen vagy sárga, vörösesbarna cirkon, mindegyikük alkalmas kereskedelmi forgalomra.

  A cirkon fontos tulajdonsága a ridegség: ügyelni kell rá már a tárolásnál és különösen a foglalásnál. Ha több követ tárolunk egy borítékban, a köveket egyenként selyempapírba kell csomagolni.
  Kémiai összetétele: ZrSiO4, és tartalmaz kevés hafniumot, mellette tóriumot és uránt (radioaktív anyagokat), esetleg vasat. A radioaktív anyagok 0,5-4%-ot tehetnek ki. A radioaktív anyag tartalom következtében a legtöbb cirkon kristályrácsa állandó alfarészecske- (=2 protonból és 2 neutronból álló, nagy energiájú hélium-atommag, radioaktív bomlástermék) sugárzásnak van kitéve, és ez a cirkon kristályrács folyamatos széteséséhez vezet. A teljes lebomlás időtartama kb. 570 millió év, következményei pedig a sűrűség fokozatos csökkenése és a kettős törés lassú eltűnése (ún. izotróposodás). Az eredetileg négyzetes rendszerben kristályosodó cirkon szerkezete a külső alak megtartásával átalakul. Az eredeti állapotú cirkont magas-, a közbenső átmeneti alakokat metamikt alakzatoknak (görög meta =más, miktosz =kevert), a lebomlott formát pedig mélycirkonnak hívjuk.
A cirkon négyzetes (tetragonális) rendszerben kristályosodik, leggyakoribb kristályformái a bipiramosok, négyzetes prizmák, tetejükön piramisszerű sokszögalakzatokkal.
Image Image Image 
  A cirkonok tulajdonságai a lebomlási stádiumnak megfelelően változnak, éppen ezért a következőkben mérhető adatokat egymással összehasonlítva mutatjuk be, magas-, metamikt- és mélycirkonra nézve:
Mohos-keménysége:
 magas
 7,5
 metamikt     7
 mély            6,5
Hasadása: 
 magas jó (piramis lap szerint)
 metamikt tökéletlen
 mély nincs
           
Fajsúlya ingadozó, a hafnium tartalom szerint
 magas 4,70-4,71
 metamikt 4,67-4,69
 mély 3,95-4,10
              
Fő fénytörésmutatói:
 magas 1,925-1,984
 metamikt 1,875-1,905
 mély 1,810-1,815
Maximális kettőstörése:
 magas 0,059
 metamikt 0,006-0,050
 mély 0,002-0,005
Diszperziója:
 magas 0,059
 metamikt 0,022
 mély nem ismert
Pleokroizmusa színek szerint változik
 piros cirkon: piros, barnás-rózsaszínű
 barna cirkon: rőt, sárgás-barna
 sárga cirkon: barnássárga, mézsárga.
 zöld cirkon: nem észlelhető (mély cirkon)
 kék cirkon: kék, sárgásszürke (színtelen)
  A spektrumkép a radioaktív hatást mutatja, és változó: létraszerű hatást erről föltétlenül ráismerhetünk.

  A fluoreszcencia is változó: a kövek egy része iners, más részük mustársárga színben fluoreszkál. Vigyáznunk kell azonban a cirkonok UV-sugárban való vizsgálatával: ha a követ túlságosan hosszú ideig tesszük ki sugárzás hatásának, megváltozhat a színe.
  A zöld, olajzöld, szürkészöld, barnászöld cirkonok Sri Lankáról és Madagaszkárról jönnek: ezek metamikt- vagy mélycirkonok. Az átmeneti cirkonok mutathatnak csíkozást vagy lemezes szerkezetet. Ez lupéval könnyen fölismerhető. A mély- és a metamiktcirkonok 1450 °C-ra való hevítéssel ismét visszaalakulnak normális cirkonokká, de nem veszítik el lamellás szerkezetüket.

  A cirkonokban a zárványok viszonylag ritkák, tekintettel arra, hogy a legtöbb forgalomba kerülő követ előzőleg hőkezelésnek vetik alá, és ennek során az erősen zárványos kövek zárványaik mentén szétrobbannak. Ritkaságnak számít a madagaszkári tiszta sárga vagy aranysárga cirkon, kis tárcsa alakú hasadásokkal. A kambodzsai kövekben szögletes alakú hegesedések kerek alakúak és piros színűek [lepidokrokit: γ-FeO(OH)], a zöld metamiktcirkonokban a prizmalappal párhuzamosan ovális kis tárcsák helyezkednek el. A Sri lankai metamikt- és mélycirkonokban hosszú hasadások, tűszerű zárványok találhatók. Ez utóbbi mibenlétét még nem sikerült megállapítani. A zárványok gyakran „olajos” színhatásúak.

  Legfontosabb lelőhelyei: Sri Lanka, Kambodzsa, Madagaszkár (kimerülőben), Mozambik. Régebbi, ma már kimerült lelőhelyek: Thaiföld (Chantabun), Felső-Burma, Ausztrália, Tasmánia.

  Összetéveszthető: zafírral, rubinnal, szintetikus spinell-lel, titanittal, topázzal, turmalinnal, vezuviánnal, krizoberillel, hesszonittal, színtelen cirkont a gyémánttal. Minden nem zöld cirkonnak erős kettőstörése van, amely lupéval a hátsó éleken látható, valamint a magas fénytörésmutató, és diszperzió. Ezek fontos ismertető jegyek.
 
 

Copyright(C ) 2007, Minden jog fentartva! Drágakővésnök.hu