Drágakövek leírása
 
Kvarc-csoport

  Az elnevezés körül eltérőek a nézetek: egyesek szerint a szó a XIV. században jelent meg a cseh országi bányanyelvben „kemény” jelentéssel, más felfogás szerint a qvarc bányakifejezésből ered (tulajdonképpen a német qvares Erz = keresztben elhelyezkedő érc, járat) mindenképpen a kvarc keménységére utal.

  Megmunkálhatóság: a drágakővésnökség szempontjából szinte minden kvarc jól megmunkálható. Ezek közül a kalcedon félék a kvarccsalád legkönnyebben véshető csoportja. A legritkább esetben véshető a tigrisszem, macskaszem, sólyomszem, íriszkvarc. Ezek sajnos vésés közben szerkezetükből adódóan gyakran szétesnek, szétmállanak.

  Kémiai összetétele: SiO2 (szilícium-dioxid) helyenként kis mennyiségű más anyag. Kristályrendszere trigonális. Mivel a földkéregben előforduló leggyakoribb ásvány, érthető, hogy a kvarcok közül sokféle fordul elő drágakőminőségben is.
Megjelenésük szerint ezeket a következő csoportokba sorolhatjuk:

  Egykristályos kvarcok:

 Hegyikristály (turmalinos-kvarc, rutilos-kvarc)

 Füstkvarc (turmalinos-füstkvarc, rutilos-füstkvarc)

 Ametiszt

 Citrin

 Zárványos kvarcok (írisz kvarc) /lásd: hegyikristály leírásában/


  Szemcsés kvarcaggregátumok:

  Finomszemcsés kvarcaggregátum:

 Jáspis

 Fakő

  
  Rostos kvarcaggregátumok (kalcedon félék):

 Kalcedon

 Karneol

 Krizopráz

 Heliotróp

 Ónix

 Achát és az achát festése

 
   Tűs, szálas kvarcaggregátumok:

 Kvarc-macskaszem

 Tigrisszem és sólyomszem

 
  Kristályformákat tekintve az egyik leggazdagabb ásványcsalád:
Több mint 140 kristályformát írtak le eddig. Gyakori a többféle rendszer szerinti ikerképződés, még lemezes (lamellás) ikresedéssel is találkozhatunk. Az egykristályok formái általában hatlapú prizmák (pszeudomorfoz), majdnem mindig erős keresztcsíkozással. A prizmák három romboéder lappal végződnek. A kristályok felépítése egyéb vonatkozásban is érdekes: a tetraéderek elhelyezkedése spirálra, vagy csigalépcsőre emlékeztet. Az elfordulás irányát tekintve beszélünk jobb- vagy balkvarcról.
         
 kvarc kristályformaBal és jobb kvarc kvarc kristályforma 
                           


 

Copyright(C ) 2007, Minden jog fentartva! Drágakővésnök.hu