Drágakövek leírása
 
Hegyikristály

 Színe: színtelen

 Átlátszósága: átlátszó

 Mohs-keménysége: 7

 Kémiai összetétele: SiO2, szilícium-dioxid

 Karcszíne: fehér

 Fő fénytörésmutatói: 1,544-1,553

 Fajsúlya: 2,65

 Max. kettőstörése: +0,009

 Hasíthatósága: nincs

 Diszperziója: 0,013

 Törése: kagylós, nagyon rideg

 Pleokroizmusa: nincs

 Kristályosodása: trigonális

 Abszorpciója: nem értékelhető

 Kristályformája: hatszöges prizmák(pszeudomorfoz)

 Fluoreszcenciája: nincs

  A kristály név állítólag a görög „jég”- ből származik., mivel a hegyikristályokat örökre megfagyott, „megsűrűsödött” jégnek tartották.
Hegyikristály átcsiszolt lapokkal, és hegyikristály kabosonok (felül 2 füstkvarc)
  Színe: víztiszta. Rádium, vagy gammasugárzás hatására barna színt kapnak, utólagos hevítéssel citrinsárga lesz.

  Igen nagy, akár több méteres kristályokban is előfordul, ugyanakkor csiszolásra érdemes, tiszta darabok viszonylag ritkák. Majdnem mindig ikerkristály.

  Felhasználása igen ősi és sokoldalú. Már az ókorban gyönyörű serlegeket, korsókat, vázákat, tálakat készítettek belőlük. A Magyar Királyi Jogar fejdísze is egyetlen nagy és tiszta hegyikristályból lett kifaragva. Úgy tartották, hogy a tisztaság és harmónia megtestesítője. Segít a  tiszta gondolatok megteremtésében, erőt ad viselőjének. Japánban a hegyikristályból csiszolt golyókat kultikus céllal használták, a családi béke és harmónia védelmére. Számtalan recept ismeretes mindenféle betegség kezelésére is. Később, igen népszerű szemüvegek készültek belőle, hiszen az üvegnél jóval keményebb, így a lencse nehezen karcolódott meg.
  Korunkban a hegyikristály technikai célokra való alkalmazása lépett előtérbe. Erre meglehetősen sokoldalúsága teszi alkalmassá. Itt érdemes megemlíteni piro- és piezoelektromos tulajdonságát, mely jelenséget először a turmalinnal kapcsolatosan ismerhettünk meg az 1700-as évek elején. Napjainkban kiderült a kvarcoknál erősebben jelenik meg e tulajdonság, mint a turmalinnál, így az iparban a kvarc alapú piezok, illetve rezonátorok terjedtek el
  Zárványai gyakran látványos módon épülnek bele. Ezért némelyiket külön névvel is illetjük:rutilos kvarc
- Rutilos-kvarc: amibe rutiltűk (TiO2) épültek, ezek adják az aranyszínű szálait.
- Turmalinos-kvarc: turmalin kristályok, ami a sötétbarna néha vaskos tűit alkotják
- Tejkvarc: a kvarc egyik érdekes változata, amely nem más, mint rengeteg finom folyadékzárványt magába foglaló hegyikristály
- Íriszkvarc: Ha a hegyikristályt felhevül, majd hirtelen lehűl, akkor apró párhuzamos repedések keletkeznek benne, amelyeken szivárványszínű fényjelenség tapasztalható. Ez az írizálás jelensége, erről kapták nevüket is. Íriszkvarcokat mesterséges úton is elő lehet állítani az előbb leírt módon.
- Előfordulnak hegyikristály zárványok is a hegyikristályban, tömeges elhelyezkedésük „piros” hatást kelt.
- Találkozhatunk a tejfehér, néha barna kövek között hatágú csillagkvarccal is, amelynek oka még felderítetlen. 
- Valamint hosszú zöld színű kloritrostok, goethit tűk, hematit lemezkék vagy rozetták, és/vagy zászlóformájú hegesedések, negatív kristályok 2-,3- fázisú zárványokkal.
 Kvarc kristályforma sematikus rajza balos és jobbos kvarckristályforma sematikus rajzaKvarc kristályforma sematikus rajza 
  Legfontosabb lelőhelyei: gyakorlatilag világszerte található, de a legnagyobb mennyiségben: Brazíliában és Madagaszkáron vannak. Helyi jelentőségűek az Alpok, Felső-Burma, Ausztrália, és az USA.
 
 

Copyright(C ) 2007, Minden jog fentartva! Drágakővésnök.hu