Drágakövek leírása
 
Ametiszt

 Színe: ibolya, rózsaszínes ibolya

 Átlátszósága: átlátszó

 Mohs-keménysége: 7

 Kémiai összetétele: SiO2, szilícium-dioxid

 Karcszíne: fehér

 Fő fénytörésmutatói: 1,544-1,553

 Fajsúlya: 2,65

 Max. kettőstörése: + 0,009

 Hasíthatósága: nincs

 Diszperziója: 0,013

 Törése: kagylós, nagyon rideg

 Pleokroizmusa: nagyon gyenge: ibolya, szürkésibolya

 Kristályosodása: trigonális

 Abszorpciója: (550,0-520,0)

 Kristályformája: hatszöges prizmák(pszeudomorfoz)

 Fluoreszcenciája: gyange zöldes

  Elnevezését a görög amethüein szóból kapta (= lerészegedni), mert az ókorban amulettnek tartották, sok más mellett az ittasság ellen. 
 ametiszt drúza belseje
  Kémiai, fizikai tulajdonságai megegyeznek a hegyikristályéval, a következő kivételekkel:

  Színe: ibolya vagy rózsaszínes-ibolya, melynek oka még nem ismert. A feltételezések szerint vas és radioaktív sugárzás együttes hatásának tudható be. Hevítésre megváltoztatja a színét: kb. 400 °C-on sárga vagy színtelen lesz, 573 °C fölött fehér foltosodás keletkezik benne. (figyelem a forrasztásnál!) Egyes fajtái (francia ametisztek?) a napfényen fakulnak, ennek oka ismeretlen.

  Ősidők óta kedvelt kő. Már Arisztotelész, és Plinius is említi. Talán a leghíresebb és legnagyobb ametisztgyűjteménnyel II. Katalin cárnő rendelkezett, mint ahogy sok más híresség is szívesen visel ametiszt köves ékszert. Pl.. Otto von Bismarck állandóan viselte ametiszt gyűrűjét, vagy Anna Magnani ametisztnyakláncot hordott. Pablo Picasso nyakában hordott egy kristályt, Frank Sinatra pedig csuklóján viselte karkötő gyanánt.
ametiszt kristályok
  A régiek, természetfeletti erőt nyilvánítottak neki, véd az ártó varázslatoktól, szilárdságot ad, és szerencsét hoz. A középkori receptek többségében porítva ajánlják az ametisztet, vagy vízbe helyezve a kristályt, majd a vizet használva ivókúrához, vagy borogatásra. A héber kultúrában pl. alvászavarra javallják.
Elnevezése alapján talán nem véletlen hogy már Arisztotelész, majd Plinius is ajánlotta a józanság megőrzése érdekében a kristály viselését. Mások szerint a topázzal együtt a leghatásosabb „szer” a részegség elkerülésére. Az ametisztet egyébiránt kiváló ellenszernek tartották melankólia, és depresszió ellen. A régi recept szerint a kövön kívül szükség van még (legalább) egy kancsó jobbféle borra is! Használati utasítás: a követ helyezzük a pohár aljára, majd öntsük rá a bort. Hagyjuk néhány percig állni a borban a követ, majd halásszuk ki. Igyuk meg az italt. Ha az első pohár nem javította a kedélybeteg állapotát, egymás után többször ismételjük a kúrát! Javallja a korabeli recept.
 
  Kristályszerkezetének az a különlegessége, hogy a jobb- és balkvarc  váltakozva fordul elő benne.  A belső ismérvek, zárványok közül a legfontosabb a szín egyenes, a kristályszerkezetnek megfelelő szög alatti sávozása (ezek az ún. tigrissávok). Előfordulnak továbbá az ametisztben hegesedések; folyadék-  és kétfázisú zárványok; orientált hasadások; rostos, sugaras aggregátumok: lepidokrokit (y-FeO(OH)); a tanzániai kövekben hosszú, rostos rutilszálak.jobb- és balkvarc

   További érdekesség, hogy 1950-ben jöttek rá, hogy az egyik brazil bányából (Montezuma) származó ametisztek 500 °C-ra való hevítésével zöld színt kapnak. Ezek a kövek a praziolit nevet kapták (görög praszinosz =világoszöld, lithosz =kő).

ametiszt  Legfontosabb előfordulása Brazília. Kisebb jelentőségűek Mexikó, USA:
India, Sri Lanka, Burma, Dél-Afrika Délnyugat-Afrika, Rhodésia, Tanzánja Japán, Kína, Ausztrália; korábban Oroszországban is bányásztak ametisztet, de a bányák kimerültek.

  Az ametiszt számos természetes és mesterséges kővel téveszthető össze: berill, szintetikus korund, kunzit, spinell, turmalin, topáz esetleg a flourit. Létezik szintetikus ametiszt is, de nincs a drágakőpiacon. A megkülönböztetés azonban a fizikai különösen az optikai tulajdonságok alapján válik egyértelművé.
 
 

Copyright(C ) 2007, Minden jog fentartva! Drágakővésnök.hu