Drágakövek leírása
 
Fakő és/vagy faopál

 Színe: barna, szürke, vörös vagy foltos

 Átlátszósága: átlátszatlan

 Mohs-keménysége: 6,5-7

 Kémiai összetétele: SiO2, szilícium-dioxid

 Karcszíne: fehér, néha színes.

 Fő fénytörésmutatói: kb.1,54

 Fajsúlya: 2,60-2, 65

 Max. kettőstörése: nem értékelhető

 Hasíthatósága: nincs

 Diszperziója: nem értékelhető

 Törése: egyenetlen, szilánkos

 Pleokroizmusa: nincs

 Kristályosodása: trigonális

 Abszorpciója: nem értékelhető

 Megjelenési formája: finomszemcsés vagy mikrokristályos aggregátum

 Fluoreszcenciája: nincs

   Elnevezése eredetére utal.

  Színei: szürke, barna, feketés, nagyjából követi a fa eredeti színeit, erezetét. De lehet vöröses, rózsaszín, sárgás-kék, kék, ibolya  

  Felhasználása elsősorban dísztárgyak, használati eszközök formájában elterjedt. Készítenek belőle akár asztallapokat, hamutálakat, késnyeleket, levélnehezékeket is. (Én személy szerint párologtatónak használom, jelentős nedvszívó képessége és nagy felülete miatt) Némelyik darab esztétikus ékszerkő.

  A fakő tulajdonképpen elkovásodott fatörzs, amelyben nem a fa alakul át közvetlenül kővé, hanem csak a szerkezeti elemei maradnak meg. A kova (Si02) többnyire jáspis- (vagyis szemcsés) formában jelenik meg benne, ritkábban kalcedonként vagy opálként (faopál), mintegy a fa szerinti pszeudomorfozája (álalakúsága). Akkor Image alakul ki jó minőségű fakő, ha az elhalt fát gyorsan befedi a finomszemcsés üledékes kőzet. Ezáltal a fa külső szerkezete konzerválva marad, az ezt körülvevő kőzetben.  A szerves részek a keringő vizek segítségével kioldódnak, és helyükre beépülnek az ásványi anyagok. Ha ez megfelelően lassan tud végbemenni, akkor a fa belső szerkezeti részei, az évgyűrűk vagy akár a férgek járatai is megmaradhatnak. De a kristályosodási folyamat során egészen új rajzolatok is létrejöhetnek.
Talán a folyamat legszebb példája Arizonában (USA) Holbrook mellett látható „Megkövesedett erdő”. Itt az arakuria növények csoportjából egy egész erdőre való fa hordalék kövesedett meg. A törzseket kb. 200 millió éve hordta össze a víz, különböző vidékekről, majd több száz méteres homok hordalékkal fedte be, ezzel megóvta az általános lebomlás folyamatától. Később az erózió felszínre hozta az akár 65 m. hosszúságú és 3 m. vastagságú fatörzseket. 1962-ben nemzeti parkká nyilvánították a területet, hogy megóvják ezt az egyedülálló természeti szépséget

Image   Megmunkálása nem minden esetben lehetséges. Meg kell vizsgálni mennyire kötött a szerkezet, mert vannak kifejezetten mállékony, porlós fakövek is.

  Lelőhelyei: valamennyi kontinens található. Jó minőségű köveket szállít Egyiptom (Dzsel Mokka Ham Kairó mellett), Argentína. Nevadában (Virgin mellett) találtak pompás színjátékkal opalizáló fakövet is. De hazánkban is előfordul.

Image Image
Image Image  
 

Copyright(C ) 2007, Minden jog fentartva! Drágakővésnök.hu