Drágakövek leírása
 
Réteges kövek

 A drágakővésés művészetében használt többrétegű anyagokat réteges-köveknek, lágenkő-nek nevezik. Ilyen kövekbe már az Ógörögök is remekműveket véstek. A hagyomány szerint egyenletes, párhuzamosan futó rétegekből álló achátokból vágják ki, általában úgy, hogy egy világos réteg fékszik egy sötét fölött. a világos réteg megvésésével elvékonyítjuk vagy akár át is véssük azt, ezzel felszínre juttatva az alatta lévő sötét réteget. Ügyes vésnökök, az elvékonyítás mértékével a két réteg színeinek árnyalatait tudják létrehozni, ezzel növelve a Image véset rajzolatát. (Ez persze a természet „vicceitől” is nagymértékben függ, hiszen a kövön belül még nem látszik, esetleg sejthető a meglepetés... (Pl.: előfordult már olyan, hogy egy hozott réteges-kő rétegeit tekintve szép párhuzamosan futó határvonal választotta el a két színt. Mikor a felső vastag fehér rétegen a kívánt elvékonyított síkfelületet kezdtük lecsiszolni (pecsétgyűrűbe) barnás-rózsaszínes homály jelent meg a kő közepén. Tehát kiderült, hogy egy gömbfelület szélső szelete volt ügyesen megcsiszolva.)
  Készítenek „fordított” réteges köveket (inverz lagen-ek) is, ahol a világos rétegen van a sötétebb réteg. Ezeknél a sötét réteg gyakran csak a körvonalak kiemelését teszi lehetővé. A réteges kövek régóta kedvelt alapanyagai kisplasztikáknak, pecsétgyűrűköveknek. Az utóbbi évszázadokban leginkább címerek és monogramok vésésére használják. Kivételesen találkozhatunk háromrétegű vésetekkel is, ahol igyekeznek három különböző színű réteget kiválasztani. Manapság már az ilyen nyersanyagok is ritkaságnak számítanak (legnagyobb sajnálatomra ...) Vannak azonban ötrétegű remekművek, főleg az antik világból. Nagyon ritkák a domború és többszörös réteges vésett kövek.
A réteges köveket a sötétréteg elnevezése alapján különböztethetjük meg.   Image
 Ónix-lágennek hívják fekete alaprétegből és fehér fedőrétegből álló kombinációt, de említik valódi vagy arab ónixnak is. A fény szóródása és a fekete alapréteg áttetszése következtében kékesszürke árnyalatok keletkeznek, ha elég vékony a fehér felső réteg.
  Szárd-ónix-lágenben az alapréteg barna, a
  karneol-lágenben vörös.
Ezeknél a felsőréteg megfelelő elvékonyításakor az alapréteg színét enyhén kékes, világos árnyalatában látjuk 
 A mesterségesen színezett, festett achátokat ugyanúgy hívják, mint természetes testvéreiket.  Kivéve a krizoprázt!

 Készítenek réteges követ festési eljárással is, ahol a kiinduló anyag, rétegződés nélküli. Miután a kívánt színre festik a kalcedont, vegyszerekkel utólagosan 1 mm mélységig visszamarható a festékanyag. Így egy körbe fehér színű követ kapunk, belül a kívánt színnel. A nagyobb felületű világos rétegekkel párhuzamosan vágva két réteges követ kapunk, aminek a széleit lecsiszolva láthatjuk a fehér réteg vastagságát

 

Copyright(C ) 2007, Minden jog fentartva! Drágakővésnök.hu