Drágakövek leírása
 
Tűzopál

 Színe: sárga, narancssárga vöröses, barnás

 Átlátszósága: átlátszatlan, áttetsző, néha átlátszó

 Mohs-keménysége: 5,5-6,5

 Kémiai összetétele: Si02 + H2O, víztartalmú szilícium-dioxid

 Karcszíne: fehér

 Fő fénytörésmutatói

 Fajsúlya:

 Max. kettőstörése: nincs

 Hasíthatósága: nincs

 Diszperziója: nincs

 Törése: kagylós

 Pleokroizmusa: nincs

 Kristályosodása: amorf anyag

 Abszorpciója: 1,44 és 1,46 közötti

 Kristályformája:

 Fluoreszcenciája: zöldes, barnás színben

  Külön kell beszélnünk a tűzopálokról. Elsősorban a szépségük miatt, másrészt egy, a magyar szakmai nyelvezetben elterjedt tévedés miatt.

   Nevét a tüzes, néha lángvörös színéről kapta.

  Leggyakoribb színei: a barnás, piros, narancssárga, citrin-sárga (Brazília), zöld. A tűzopál színét a szilícium-dioxidba beépült kevés vas okozza.
A tűzopálok általában nem mutatnak opalizálást, ha mégis, úgy az ilyen kő különlegességnek számít, és girasolnak (=napraforgó) hívják.

  Mint már utaltunk rá, a hazai gyakorlatban meghonosodott egy téves megnevezés: tűzopálnak azokat a nemesopálokat hívják, amelyek erős opalizálást, tehát szép színjátékot mutatnak. Ez téves, és félrevezető! A fehér opálokat pedig -helyesen- tejopálnak. Ez utóbbiak nem opalizálnak, de mutatják a kék fényudvart, az opaleszcenciát. A tűzopálok is általában egyszerre csak egy, az előzőekben említett színben pompáznak. A nemesopál elnevezéssel ugyanakkor a tarka színjátékot (opalizálást) és opaleszcenciát mutató drágakövet illetjük.
  A tűzopálok kristályos szerkezete megegyezik a nemesopálokéval. Többnyire homályos, áttetsző kövek. Ha színtelenek, a vízopál nevet is szokták rá alkalmazni.

  Az idegen zárványok nagyon ritkák benne, inkább hasadásokat találhatunk.

  Az első tűzopálokat 1804-ben találták Mexikóban, és azóta is ez az ország a fő szállító. Az USA-ban és Brazíliában feltárt lelőhelyek jelentéktelenek maradtak.


  Összetéveszthető az üveggel és talán a műanyagutánzatokkal.
 
 

Copyright(C ) 2007, Minden jog fentartva! Drágakővésnök.hu