Drágakövek leírása
 
Jade-csoport

  Elnevezését a spanyol pietra de ijada (=lágyékkő) kifejezésből kapta, mert amulettnek tartották vesebántalmak ellen. A jade név Európából az egész földön elterjedt. A kínai kultúrában Yü néven már régóta ismert volt, ez a név mégis ismeretlenség homályába merült. Az immár 7000 éve ismert szívós kőről az 1863-ban egy Francia kutató kimutatta, hogy két különböző ásványról van szó. Jadeitnek és nefritnek nevezte el ezeket. Mivel a megkülönböztetésük igen nehéz, így gyakran tévesen a kereskedelemben is nagyszámú zöldes átlátszatlan követ jade névvel illetnek. Talán ez lehet az oka, hogy a köztudatban összefoglaló névként tovább él.

  Az emberiség történetében kevés ásvány tekinthet oly messzi múltra, mint ez a két kő. Már a történelem előtti időkben is keresett kő volt szívóssága miatt, szerszámok eszközök, fegyverek készítéséhez. A nefritet ezért hívják „balta kőnek” is. A Kolumbusz előtti Közép-Amerikában többre becsülték az aranynál. A földrészen a spanyol hódítással egy csapásra megszűnt a jade csiszolás fejlett művészete. Kínában szintén ősi kultuszkővé nőtte ki magát. A hagyomány szerint Gautama Buddha trónja a Himalájából származó, a földtől az égig nyúló yü kőből készült. A trón köve szent, a belőle készült talizmán megóvta és vezette viselőjét. Már több mint 3000 éve különböző tárgyakat, szobrokat, misztikus figurákat készítettek belőle, ezek a tárgyak ma múzeumok féltett kincsi közé tartoznak. A kínai kultusz mind a mai napig él. Bár korábban csak nefritet munkáltak meg, az utóbbi párszáz évben Burmából behozott jadeitet is használnak.

  A jade és a nefrit rostos-összeszövődött felépítése miatt, megmunkálása nagy fáradtságot és türelmet igénylő munka. E kövekből készült szerszámok, dísztárgyak bámulatosan ellenállónak bizonyultak. Szerkezetének köszönhetően talán a legváltozatosabb, akár áttört formák kialakítása is lehetővé válik. A mai napig kedvelt anyag, ékszerkőként is.

  Néhány figyelemreméltó faragványt találhatunk pl. a Hopp Ferenc Múzeum gyűjteményében. Lényegesen gazdagabb a drezdai és góthai gyüjtemények. A leggazdagabb gyűjteménnyel (nyilván) Kína rendelkezik. Nagyszámú művészi faragványok vannak a New-York-i Metropolitan Múzeumban is. A British Museum őriz egy 2140 kg. súlyú szibériai nefrit töredéket, mely az 1900. évi párizsi világkiállításon jelent meg. Állítólag találtak már 8-10 tonnás nefrit tömböket is. (A jadeit ennél sokkal ritkább!)

  A jadecsoportba tulajdonképpen három fontos kő tartozik. A jadeitkloromelanit, nefrit ezek szívóssága lehetővé tesz szinte bármilyen, akár „kőszerűtlen” forma kialakítást.

 

Copyright(C ) 2007, Minden jog fentartva! Drágakővésnök.hu