Drágakövek leírása
 
Peridot, vagy krizolit, vagy olivin

 Színe: sárgás-zöld, olaj-zöld, barnás

 Átlátszósága: átlátszatlan

 Mohs-keménysége: 6,5-7

 Kémiai összetétele: (Mg,Fe)2SiO4 magnézium-vas-szilikát

 Karcszíne: fehér

 Fő fénytörésmutatói: 1,654-1,690

 Fajsúlya: 3,27- 3,37

 Max. kettőstörése: 0,036

 Hasíthatósága: tökéletlen

 Diszperziója: 0,020

 Törése: rideg, aprókagylós

 Pleokroizmusa: (trikroizmus) nagyon gyenge: színtelentől a halványzöldig, élénkzöld, olajzöld

 Kristályosodása: rombos

 Abszorpciója: (653.0), (553.0), 529.0, 497.0, 495.0, 493.0, 473.0, 453.0

 Kristályformája: rövid tömzsi soklapú prizmák, hosszanti irányban sávosak

 Fluoreszcenciája: nincs

  Három neve is elterjedt a drágakőtudományban és az ásványtanban: a peridot, a krizolit és az olivin. A peridot talán az arab farida (=ékkő, gyöngy) szóból származik, a krizolit a görög krüszosz (= arany) és lithosz (= kő) szavakból; az olivin nevet olajzöld színéről kapta (Werner, 1790). A szakmai nyelvben a legelterjedtebb a peridot, nálunk pedig az olivin.
  Színe erőteljes zöld, néha sárgás-barnás árnyalattal (olajzöld).
Említést érdemel mint ritkaság, a peridot-macskaszem és a (négyágú) csillag-peridot, mindkét esetben finom zárványkötegek idézik elő a fényalakzatot

  Kémiai összetételére nézve a peridot magnézium-vas-szilikát, nyomokban nikkellel. Tulajdonképpen olyan elegykristálysort alkot, amelynek az egyik vége a forsterit nevű magnézium-szilikát (80-90 %)‚ a másik pedig a fayalit nevű vas-szilikát (20-10%). Hasadása jó a bázissal párhuzamosan, tökéletlen a prizmalapokkal párhuzamosan.

  Fontos tudnunk, hogy rideg kő, aminek folytán a megmunkálásnál és a foglalásnál ügyelnünk kell rá!
  Peridot kristály sematikus rajza   Zárványai: nagyon jellegzetesek. Csak a peridotban találhatók kerek vagy elliptikus hasadások, amelyek udvarként vesznek körül egy sötét, rendszerint oktaéderre emlékeztető krómitkristályt; vannak benne krómitoktaéderek udvar nélkül is; ugyancsak kizárólag a peridotban fordulnak elő hatszögletes barna biotit lemezkék; egymással párhuzamos, egyenes, rövid tűkristályok. A Hawaiiból származó peridotoknál gyakran láthatunk gömbölyű formájú negatív kristályokat, bennük szén-dioxiddal.    
Peridot kristály sematikus rajza

  Legfontosabb előfordulása Zeberged szigete (volt St. John’s) a Vörös-tengerben, ahol nagy, néha 100 grammos darabok is előkerülnek. További lelőhelyek: Felső-Burma, USA (Új-Mexikó, Arizona), Brazília, Ausztrália, Norvégia, Dél-Afrika, Hawaii.

  Összetéveszthető: a moldavittal és a zöld üveggel, közelebbi vizsgálattal azonban könnyen megkülönböztethető, mert mindkettőnek egyszerű törése van (polariszkóp).
 
 

Copyright(C ) 2007, Minden jog fentartva! Drágakővésnök.hu