Drágakövek leírása
 
Holdkő

 Színe: színtelen, sárga, sápadtszürkés; kékes fényhatással

 Átlátszósága: átlátszatlan, átlátszó (ritkán átlátszó)

 Mohs-keménysége: 6

 Kémiai összetétele: K[AlSi3O8] kálium-alumínium-szilikát

 Karcszíne: fehér

 Fő fénytörésmutatói: 1,520-1,525

 Fajsúlya: 2,56-2,59

 Max. kettőstörése: - 0,005

 Hasíthatósága: tökéletes

 Diszperziója: 0,012

 Törése: kagylós, egyenetlen

 Pleokroizmusa: nincs

 Kristályosodása: triklin

 Abszorpciója: nem értékelhető

 Kristályformája: táblás prizmák, többnyire vaskos aggregátum

 Fluoreszcenciája: hosszabb hullám: gyenge: kékes; rövidebbre: narancsszínben

  Elnevezése a hold sejtelmes kékesfehér fényjátékára utal. Másik elnevezését a svájci Adularhegyfokról kapta, és ennek alapján hívják a holdkő fényjátékát adulár-effektusnak (adularizálás).

  Színe: színtelen, szürkés-sárga, sárgás. A holdkő rendszerint átlátszó, enyhe homályossággal, színtelen kékes fényudvarral. A legjobb adulár-hatást akkor kapjuk, ha a holdkövet a hasadási síkjára merőlegesen kabosonnak csiszoljuk. A fényhatás az ikerlemezkék vastagságától függ: ha nagyon vékonyak, akkor fehéres vagy kékesfehér, ha vastagabbak, akkor kék fényudvart idéznek elő. Ez a legkeresettebb

  Kémiai összetételére nézve elegykristály: 65 % körüli mennyiségben tartalmaz ortoklászt, 35 %-ban albitot, és a két alkotó lassú lehűlés közben lemezesen szételegyedett. Éppen ennek a keletkező poliszintetikus ikerlemezességnek tudható be az adulár-effektus, amelyen fényszóródás és interferencia jön létre. 

    A Sri lankai holdkő jellegzetes zárványai: rúd alakú, orientált kristályok, rájuk merőlegesen hasadások, amelyek a lamellás szerkezet okozta feszültségnek köszönhetők, egyéb színtelen, orientált kristályzárványok, belőlük kiinduló kisebb-nagyobb hasadásokkal; szögletes (tégla alakú) negatívkristályok. A felső-burmai holdkövekben a gránátéhoz hasonló orientált tűket találunk. holdkő sematikus kristályrajza 

  A holdkő legjelentősebb előfordulása: Sri Lanka. Dél-Indiában barna, vörösesbarna színűeket találnak, de előfordulnak rózsaszínű és sárga kövek is. További szállító Felső-Burma. Kevésbé jelentős lelőhelyek vannak még Brazíliában, Madagaszkár szigetén, Ausztráliában, Tanzániában és az USA több államában.

  Összetévesztési lehetőség a holdkővel kapcsolatban alig merül föl. Esetleg összetéveszthető a túlégetett ametiszttel, az 1000 °C-ra hevített színtelen, szintetikus spinellel vagy a halványkék színű fehér kalcedonnal.
 

 

Copyright(C ) 2007, Minden jog fentartva! Drágakővésnök.hu