Drágakövek leírása
 
Hematit (vérkő)

 Színe: vasszínű, fekete, sötétszürke, barnásvörös

 Átlátszósága: átlátszatlan

 Mohs-keménysége: 5,5-6,5

 Kémiai összetétele: Fe2O3 vas-oxid

 Karcszíne: vérvörös

 Fő fénytörésmutatói: 2,94-3,22

 Fajsúlya: 4,95-5,16

 Max. kettőstörése: -0,28

 Hasíthatósága: nincs

 Diszperziója: nincs

 Törése: aprókagylós egyenetlen, néha rostos

 Pleokroizmusa: nincs

 Kristályosodása: trigonális

 Abszorpciója: (700.0), (640.0), (595.0), (570.0), (480.0), (450.0), (425.0), (400.0)

 Kristályformája: többnyire táblás

 Fluoreszcenciája: nincs

  Elnevezése a görög aima ( =vér) szóból származik, mert vérpiros karcnyomot hagy, és csiszolása közben a hűtővíz megpirosodik. 

  Színe: a fényes vas felülethez hasonló sötétszürke, esetleg barnásvörös. Vékony lemezekre vágva, áttetsző piros színű, polírozva élénk fényű.

  Az ókorban vérzés elleni amulettnek tartották. A sima hematitkristályokat tükörnek használták, így régi elnevezése specularit (lat. Tükör). Korábban gyászékszerekben használták, ma gyűrűköveket, nyakláncokat, és véseteket készítenek belőlük.

   Kémiai összetétele: vas-oxid, FeO3, fontos vasérc. Leggyakrabban rozettaszerűen elhelyezkedő lemezkék alakjában fordul elő, de gyakoriak a sugarasan elrendezett vaskos tömegek is, és éppen ezek alkalmasak ékkőként vagy egyéb célra (pl.: polírozó szerszámnak) való megmunkálásra.

  Legfontosabb lelőhelye az angliai Cumberland; kevésbé fontos előfordulások vannak Kelet-Indiában, Brazíliában, Új-Zélandon.

Image

  Esetleg összetéveszthető a kassziterittel vagy a pszilomelannal, ez utóbbi azonban fekete karcnyomot hagy, keménysége 5,5-es ; sűrűsége pedig 4,35.
1956-ban jelent meg a piacon egy amerikai utánzata, az ún. „Hernetine”. Ez nem más, mint sajtolt, szinterelt vas-oxid, belepréselt ábrákkal. Ezekkel utánozták a jellegzetes, vésett hematit gyűrűköveket. Könnyen megkülönböztethető azáltal, hogy a mágnes vonzza, míg a hematitot nem! Keménysége: 6,2-es; sűrűsége: 5,02, vagyis jóval nagyobb, mint a vérkőé.

 

 

Copyright(C ) 2007, Minden jog fentartva! Drágakővésnök.hu