Drágakövek leírása
 
Malachit

 Színe: világoszöld, sötétzöld, feketés-zöld

 Átlátszósága: átlátszatlan

 Mohs-keménysége: 3,5-4

 Kémiai összetétele: Cu2[(OH)2ICo3] víztartalmú réz-karbonát

 Karcszíne: világoszöld

 Fő fénytörésmutatói: 1,655-1,909

 Fajsúlya: 3,75-3,95

 Max. kettőstörése: -0,250 (igen magas)

 Hasíthatósága: szilánkos, héjas

 Diszperziója: nincs

 Törése: aprókagylós szemcsés, zsírosfényű

 Pleokroizmusa: nincs

 Kristályosodása: monoklin

 Abszorpciója: nem értelmezhető

 Megjelenése: finomtűs aggregátumok

 Fluoreszcenciája: nincs

  A malachit elnevezése az egyik változat szerint a görög malakhé (=mályva) szóból a másik szerint az ugyancsak görög malakosz (=puha) szóból származik. Az előbbi a kő szép zöld színére, az utóbbi a viszonylagos puhaságára utal. 

 Malachit (sajnos sérült a felülete ...) Színei: világoszöld, sötétzöld váltakozása. A megcsiszolt darabok különféle zöld árnyalatú rajzolatokat mutatnak, gyakran koncentrikus gyűrűkkel, különféle rajzolatokkal, vagy egyenes vonalú sávokkal. Rajzolatai, puhasága ellenére nagyon kedveltté teszik.

  Felhasználása: már az egyiptomiaknál, ó-görögöknél, rómaiaknál is kedvelt volt.  Dobozokat, tálkákat, vázákat, kis figurákat, nyakláncokat, amuletteket, sőt néha pecsétgyűrűket is készítettek belőle. Porrá törve festék és szemfesték alapanyagát adta. A középkorban orvosságnak tartották a hányingerrel szemben, valamint  védelmet tulajdonítottak neki, a kisgyermekek számára: boszorkányok és egyéb veszélyek ellen.  Mivel nagyobb darabokban is előfordul, így gyakran használták mozaikszerű berakásokhoz. Ez úgyszólván Orosz specialitás, mert az Urál hegységben található a legnagyobb mennyiségben, és darabokban. II. Katalin cárnő készíttetette Szentpéterváron, a (lápisz lazulinál) már említett Izsák templomot, ahol hat, egyenként 10 méter magasImage  Malachit gyűjtő különlegesség oszlopot burkoltak be vele. Itt található a malachit terem is, mely szinte csak malachit burkolatokkal készült. Az orosz példához hasonlóan több európai nagyvárosban is készültek hasonló, akár egész szobák, melyek malachittal vannak kirakva. De ismerünk óriási vázákat, székeket, tükör, és képkereteket, órákat, sőt ajtókat is, melyeket malachittal díszítettek. Ma is gyakran készítenek kisebb dísztárgyakat, levélnehezékeket, papírvágó késnyelet, díszdobozokat, valamint kaboson ékszerköveket is csiszolnak belőle.

  Figyelem a viselésnél! A malachit érzékeny a savakra, lúgokra, forró fürdőkre, annyira puha, még a levegőben lévő poráramlás is képes elhomályosítani a felületét. Mivel rézvegyület, így bőrön felszívódva mérgező lehet.         

Malachit mikrokristály

    Kémiai összetételét tekintve víztartalmú réz-karbonát: CuCO3 • Cu(OH)2
A kristályok kis rostokat alkotnak, amelyek a növekedési sávokra merőlegesen helyezkednek el, ezzel héjas szerkezetet létrehozva, és ezért a kalcedonnak az achátban megjelenő felépítésére emlékeztetnek. A malachit mállási termék, a réz-szulfidok bomlása során keletkezik a környezetében levő karbonátokkal való kölcsönhatás során. A malachit fontos rézérc.

Malachit mikrokristály

  Előfordulásai: a rézérc lelőhelyekhez kapcsolódnak: Urál, Katanga, Zaire deli része, amely ez idő szerint a legjobb minőséget szolgáltatja, Kevésbé fontos előfordulások vannak Délnyugat-Afrikában, az USA-ban. malachit  Hazánkban is található, de csak az ásványgyűjtő szerez örömet, ékszerkövet nem lehet belőle csiszolni.

  A nagyobb darabok a sávozás miatt nehezen téveszthetőek össze más kövekkel, a kisebb sávozás mentes, vagy gyéren sávozott darabok, viszont szinte minden zöldszínű átlátszatlan kővel összetéveszthetőek.


 
 

Copyright(C ) 2007, Minden jog fentartva! Drágakővésnök.hu