A drágakővésnökség története
 
Római kámeák

 

A kámeák dekorációként történő használata a római felső réteg sajátja volt az anyag drága mivolta és az időigényes megmunkálás miatt. A római hódítások és kereskedelmi kapcsolatoknak köszönhetően a drágakővésnökök két fajta szardonix-szal rendelkeztek. A hűvös, kék/fehér rétegződésű kő Arábiából és a melegebb színezetű, fehér/barna rétegződésű kő Indiából.

 Fehér/barna rétegzett szardonix
59x 58 mm
I. sz.42
Lívia portré. Ez a kámea, melyen Augusztusz császár hitvese Lívia látható, gyaníthatóan jóval halála után, Krisztus után 42-ben készült Claudius császár utasítására Lívia 100. születésnapja és 80. házassági évfordulója alkalmából.
Ez a kámea, kiemelkedően magas minősége alapján az udvari művészethez tartozott.
Hihetetlenül finom vonalai és a tökéletes technikai kidolgozottsága majdnem egyedülálló.
A portré egy nőt ábrázol, a profil balra néz, a Lívia idejére jellemző csomózott frizurával.
A kámeát a 18. században Pozzuolihoz közel a tengerből halászták ki, majd egy művészeti kereskedőn át Nápolyba vásárolta át De Thomps gróf.
Ez a kámea a csúcsdarabok egyike az Érmetár gyűjteményében és nemzetközi elismertségnek örvend.

 Image

Fehér/barna szardonix 3 réteggel
28x 24x 5 mm
Kr. utáni II. század
Rómaiak trophee körül. Középen egy trophee van felállítva. Balra és jobbra egy-egy római áll, arcukkal balra. A trófea mögött balra hátul egy szakállas férfi arca látható.
Ez a kámea gyaníthatóan eredetileg nagyobb volt, mivel az, ami a férfiak figyelmét egyértelműen leköti nem látható.
A leginkább balra látható férfi profilja is ellapítottnak tűnik, mely szintén mutathat arra, hogy a követ lefűrészelték.

 Image
  

Image

 Fehér/kék, 3 rétegű szardonix
211x 295x mm
Valószínűleg i.sz. IV. század kezdete
Egy római császár diadala. Ez a kámea minden esetre a legnagyobb - és talán a formátuma miatt - a gyűjtemény legismertebb darabja.
Egy kentaurok által húzott kocsiban egy római császár és császárné ülnek két kicsiny figurával egyetemben. A kocsi felett egy Viktória repül, mely egy koszorút visz a császárhoz. A baloldali kentaur hátsó lábai alatt egy felborult amfora fekszik. A jobboldali kentaur az elülső lábaival két elesett ellenséges katonát tapos el.
Ennek a kámeának a az időbeli elhelyezése és az ábra magyarázata is még vita tárgyát képezi. A tudományos vita ezügyben még nem zárult le, de a kámea elkészítésének időpontja gyaníthatóan a Kr. utáni IV. század elejére tehető.

 

Copyright(C ) 2007, Minden jog fentartva! Drágakővésnök.hu