A drágakővésnökség története
 
-idegenszavak-

 

Lenyomat    Intaglióban az ábra tükörképes ábrázolása. A követ egy puha masszába nyomják (agyag, viasz, pecsétviasz).

Abraxas (vagy Abrasax)  mágikus figura kakasfejjel és lábai helyett kígyókkal. Gyakori amulett ábra.

A globoli   Kővéső technika, melynél egy golyóhegyű fúrócskával gömböcskéket és kerek vájatokat vésnek a kőbe. Főleg az Etruszkokra jellemző technika.

Burijn – Speciális vésőeszköz      négyszögletű keresztmetszetű fémrudacska, melynek a vége le van élezve és ez által hegyes. Nyélbe van foglalva, és vésőeszközként használjak.

Kámea   Drága – vagy féldrágakő, melynél az ábra reliefkent van a kövön. Gyakran használtak ehhez réteges szárd-ónixot, mert a világos és sötét rétegek váltakozása által csodálatos kontrasztot lehetett az ábrába vinni.


Dactyliotheek     eredetileg: szekrényke melyben gyűrűket , gyűrűköveket és/vagy vésett köveket tároltak. A XVIII. században ezt a kifejezést használtak még vésett kövek lenyomataiból álló gyűjteményekre is. Ezeket a kis lenyomatokat dobozban vagy kis ládában tárolták egy néha könyvformájú kisszekrényben.

Gemma      eredetileg: drágakő,később vésett kő. Most arra is használjuk, hogy megjelöljük vele az intagliókat mint a kámeák ellentétét.
A gemma név kámeákra és intagliókra egyaránt gyűjtőnévként való használata zavaróan hat.

Vésett kövek    gyűjtőnév kövekre, melyek ábrát viselnek.


Glaspasta – üvegpaszta    intagliórol vagy kámeáról készült másolat üvegben.

Glyptiek – gliptika kis tárgyak (pecsétkövek, kámeák stb.) kőből történő kivésésének és gravírozásának művészete. Ma vésett kövek megvizsgálásához is alkalmazzák.

Intaglió    drága vagy féldrágakő, melybe egy fúrócska vagy egy csiszolókorong segítségével ábrát véstek, vagy gravíroztak.
Mivel az ábra a kő mélységében helyezkedik el, lenyomatként dombornyomatot kapunk.

Mágikus kövek, mágikus amulettek   Amulettek Abraxas ábrájával vagy más mágikus figurákkal. Gyakran van ellátva többnyire értelmezhetetlen szöveggel. Szerencsehozó funkciót hordoztak.

Nicolo   achát világos (kékesszürke)réteggel egy sötét (kékesfekete) retegen.

Psuedo-skarabeusz    a vésett kő egy formája, mely a szkarabeuszból lett levezetve, lapos alsó résszel. A felső gömbölyded részen azonban nem a bogár látható hanem domborműként emberi fejek ,állati fejek, mesebeli lények vagy maszkok.


Rolzegel – hengerpecset     kicsi kőhenger, melyre ábrákat gravíroztak. Hosszában át van fúrva, hogy madzagra lehessen erősíteni. Pecsételéshez puha masszába (főleg agyagba) görgették.

Szkarabeusz    eredetileg: ganajtúró bogár, Egyiptomi kőforma mely szkarabeuszt (az örök élet szimbólumát) ábrázol. Nagyon közkedvelt többek között a görögöknél és az etruszkoknál.

Szkaraboid       a szkarabeusszal rokon kőforma, melynek sima és gömbölyded hátrésze van.

Csiszolókorong    kerek, fogazott kis lemez, mely segédeszközként szolgált egy fúróra erősítve. Ezzel csiszolták az ábrát a kőben. Működése összehasonlítható a körfűrészével.

 

 

Copyright(C ) 2007, Minden jog fentartva! Drágakővésnök.hu