Drágakövek leírása
 
Korundcsoport

  A korund szó indiai származású; szanszkrit nyelven koruvinda, hindi nyelven kurund kemény követ jelent, jogosan, mert a korund ásványok keménysége a Mohs-féle relatív skálán 9-es. A gyémánt után a legkeményebb ásvány. Keménysége a gyémánt 1/140 része, a topáznál 7 szer keményebb a Mohs-féle skálán.
Drágakőminőségben két változata ismeretes: a rubin (piros színű korund) és a zafír (egyéb színű korund).

 Gyakoriak a zárványok, és ezek nem feltétlen jelentenek minőségromlást! A zárványok épp a valódiság bizonyítékai a szintetikus kövekkel szemben. A zárványok gyakran igazíthatják el a szakembert a származási hellyel kapcsolatosan. (a kövek részletezéséhez a zárványok leírását is feltettem, az érdeklődők kedvéért)

  Értékelésükre nézve a korund nevű ásványcsoport drágakövei, különösen a nagyon jó minőségűek, szorosan követik a gyémántot.

  A drágakő minőségű kövek felhasználása leginkább ékszerekbe, dísztárgyakba foglalt fazettázott, és kaboson díszítőkövek. Ritkán vésett kövekkel is találkozhatunk. Jól véshető, de figyelemreméltó keménysége miatt komoly felárat szoktak kérni a vésnökök.
Nem kevésbé fontos az ipar számára a kemény, ún. műszaki korund vagy smirgel mint kitűnő csiszolóanyag. Ezek a kövek ékszerekbe nem alkalmas minőségűek, de ugyanúgy rubinról, vagy zafírról beszélhetünk. Ékes példájaként a "drágakő, vagy "féldrágakő" kérdéskör tudományos csapdájának! Elnevezése, a görög szmürisz (nemet schmieren, angol smear) = kenni szóból származik.

  Vegyi összetételét tekintve mind a rubin, mind a zafír kristályos alumínium-oxid (Al2O3) tulajdonképpen megegyezik a timfölddel, amely vegytiszta állapotban teljesen színtelen. A természetben is megtalálható, leukozafírnak hívják (görög leukosz = fehér) Mesterségesen előállítva is találkozunk vele, fehér zafír néven.

A Korundcsoport ásványai részletesen:       

     - Rubin
     - Zafír 

  A szép és nagyméretű drágakő-minőségű korundok, különösen a rubin ritkább, mint a gyémánt. Ezért ha nagy ritkán felbukkan a piacon egy-egy kiváló minőségű és néhány karátot nyomó rubin vagy zafír, ezeknek az ára vetekszik, néha lényegesen meg is haladja az ugyanolyan méretű és minőségű gyémántét. Belátjuk ezt, ha arra gondolunk, mennyi „véletlen” összejátszása szükséges létrejöttükhöz.

 

 

Copyright(C ) 2007, Minden jog fentartva! Drágakővésnök.hu