Drágakövek leírása
 
Zafír

 Színe: különféle árnyalatú: kék, rózsaszín, narancs, sárga, zöld, ibolya, színtelen, fekete

 Átlátszósága: átlátszatlantól az átlátszóig

 Mohs-keménysége: 9

 Kémiai összetétele: Al2O3 alumínium-oxid

 Karcszíne: fehér

 Fő fénytörésmutatói: 1,766-1,774

 Fajsúlya: 3,96-4,03

 Max. kettőstörése: -0,008

 Hasíthatósága: nincs

 Diszperziója: 0,018

 Törése: aprókagylós, egyenetlen, szilánkos, rideg

 Pleokroizmusa: kék z. jól látható mélykék, zöldeskék; sárga z.: gyange: sárga, világossárga; zöld z..: gyenge: zöldessárga, sárga; ibolyaszínű z.: jól látható: ibolya, világospiros

 Kristályosodása: háromszöges (trigonális)

 Abszorpciója: ceyloni kék z.: 471.0, 460.0, 455.0, 450.0, 379.0 sárga z.: 471.0, 460.0, 450.0 zöld z.: 471.0, 460.0-450.0

 Kristályformája: (pszeudomorfoz) hatszöges prizmák vagy táblák, romboéder

 Fluoreszcenciája: kék z.: (ibolya) nincs; ceyloni sárga; gyenge: narancs; színtelen z. narancssárga vagy ibolya

  Elnevezése a zafír keleti származású, sappheiro szóra vezethető vissza, amelyen kékkövet értettek, éspedig egészen a középkorig a lapis lazulit (lazúrkövet)

  Mindazokat a korund csoportba tartozó drágaköveket, amelyek nem piros színűek, zafírnak nevezzük. Ennek alapján nincs éles határvonal a rubin és a zafír között. Tehát többféle színű zafírral találkozhatunk, a beépült nyomelemek minőségétől és mennyiségétől függően. A fő színt adó nyomelem a két vagy három vegyértékű vas, amely 0,005-0,8%-ban fordul elő. A nagyon világospiros, rózsaszínes köveket gyakran a zafírhoz sorolják.

   A szín és a nyomelemei összefüggése:

 - színtelen zafír (leukozafír): nincs vagy kevés idegen anyag,
 - kék zafír: Fe ++ és Ti ++++ Legértékesebbnek a búzavirágkék zafírt tartják
 - zöld zafír: Fe+++ és Ti++++
 - sárga zafír: Fe+++ és Ti+++
 - rózsaszínű és ibolyaszínű zafír: Fe++, Ti++++” és Cr+++
 - narancsszínű zafír: Fe +++, Cr +++ és Ti+ ++.

  padparadsa A narancsszínű zafírt szingaléz szóval padparadsának (= lótuszvirág) is nevezik, és különlegességnek számít. Ennélfogva nagyon hamar rámondják a sárgás halványrózsaszínű zafírokra is a padparadsa nevet, de ez nem egyéb üzleti fogásnál.

  Fizikai tulajdonságai megegyeznek a rubinéval. Hasonlóan a rubinhoz, rutiltűk beépülése selymes fényhatást okoz, orientált beépülése macskaszemhatást vagy csillaghatást kelt. Egyes köveknél nem rutiltűk, hanem egymást három irányba metsző finom üreges csatornák okozzák az aszterizmust.

  Kék zafír nyakék A szép színű zafírok a rubinhoz hasonlóan ritkának számítanak. Áruk szintén a csillagos égig szökhet mérettől, és színtől függően. A legkedveltebb színek a búzavirágkék, és a padparadsa, de egy szép zöld zafír is szívet melengető látványt képes nyújtani.

  A nagyobb méretű drágakő-minőségű zafírok is hírnévre tettek szert. Így a zafírok sorát

  - Hitvalló Eduárd angol király zafírjával kezdjük, amely az angol koronázási jelvényeknek talán a legősibb darabja. A hagyomány szerint, ezt a szép színű követ eredeti formájában, az 1042-ben trónra lépő uralkodó viselte gyűrűjében. A XVII. században rózsacsiszolásúra dolgozták át, és ma az angol királyi koronában tálalható.
  - V. György angol király koronájának hátsó részébe még egy zafír van befoglalva, amelynek mérete 3,8 X 2,5 cm. Stuart-zafírnak vagy II. Károly zafírjának hívják, mert eredetileg II. Károly állami koronáját díszítette, majd II. Jakab magával vitte, amikor Franciaországba menekült (1688.). Ezután apáról fiúra szállt, míg III. György uralkodása alatt, a többi Stuart-kinccsel együtt, vissza nem került az angol királyi kincstárba. Viktória királynő koronázásakor a korona abroncsának az elülső részén, éppen a (rubin leírásánál) már emlegetett „Fekete Herceg Rubinja” alatt helyezkedett el. V. György király koronázásakor kiszorította helyéről a második Afrika Csillaga gyémánt, és az ellenkező oldalra került, ahol mind a mai napig látható.
  - Az „India Csillaga” a legnagyobb csiszolt csillagzafír (536 ct.) az American Museum of Natural Hystori-ban őrzik.
  - Az „Éjfél Csillaga” egy fekete csillagzafír (116 ct.).
  - „Ázsia Csillaga” (330ct.) csillagzafírt a washingtoni Smithsonian Institute birtokolja.
  - Az USA-ban kifaragták Washington, Lincoln és Eisenhower amerikai elnökök szobrát, egyenként 2000 ct. körüli zafírból.
Ezzel gyakorlatilag be is zárult a híres zafírok sora.

  Fontosabb lelőhelyei: Sri Lanka (Ceylon), Felső-Burma, Thaiföld, Kambodzsa, Ausztrália, USA. Egyéb, kevéssé jelentős lelőhelyek vannak még Brazíliában (gyenge kövek), Tanzániában (rubinnal együtt) Malawjban, ÉK-Rhodesiában (jó a Színük, találnak itt Sárga zafírokat is).

  A zafír számos kővel összetéveszthető: benitoittal, cordierittel, kianittal, spinellel, topázzal, turmalinnal, cirkonnal, akvamarinnal, az üveggel, vigyáznunk kell a gyakori dublettekkel és szintézisekkel is.

 ImageImage Image 
 
   Lelőhelyei és a jellemző zárványok leírása:

  A legrégibb, már az ókortól ismert zafírlelőhelyek Sri Lankában találhatók. Itt bányásszak a jellegzetes ceyloni zafírokat. A lelőhelyek a sziget DNy-i részén, Ratnapura környékén vannak, ahol kék, zöld, sárga, barna és leukozafírokat bányásznak. Ezek másodlagos, 30-60 cm vastag torlatlelőhelyek 1-5 m mélységben. A leggyakoribb kísérő ásványok: holdkő, spinell, topáz, turmalin, cirkon, kvarc, gránát stb. Az itteni kék zafírok jellemzője a világos szín. Zárványai: muszkovit és mészpát lapocskák, gránátkristályok, cirkonok feszültségudvarral, orientáltan elhelyezkedő csatornák, változatos alakú zászlók.

  Felső-Burmában ugyancsak torlatból bányásszák a zafírt, spinellel együtt, a rubint kísérő ásványként. A burmai zafírokat jellemzik: cirkonkristályok feszültségudvarral, rutilkristályok (nem tűk!)‚ gránátkristályok, spinelloktaéderek.

  A világ legszebb kék zafírjait szolgáltatta Kasmír, és erről a búzavirágkék, selymes fényű zafírokat ma is kasmírzafíroknak nevezik. A lelőhelyet 1880-ban fedezték föl egy hegycsuszamlás után, az ország D-i részén, Sumjan mellett, 5000 m magasságban. Erősen szétmállott pegmatitjáratokban fordul itt elő a zafír. Kísérő ásványai: turmalin, gránát, kianit (más néven disztén). A bánya - sajnálatos módon - nagyon hamar kimerült (1888). Később újra kezdték a munkát, és a bányászat 1951-ig folyt, azóta nincs újabb hír. A jellegzetes selymes fény a kövekben egymás mellett kötegesen elhelyezkedő igen finom csatornákon létrejövő fényszóródásnak köszönhető.

  Thaiföldön két nagy lelőhely is van. Az egyik a régóta ismert Chantabun, amelynek kiterjedése 30-40 km2. Másodlagos lelőhely, amelyből sötét csillagzafírokat, kék, zöld, sárga zafírokat bányásznak rubin, spinell, gránát és cirkon társaságában. Az aszterizmust a zafírokban nem rutiltűk okozzák, hanem az ugyanúgy orientáltan elhelyezkedő hajszálvékony csatornakötegek. A chantabuni lelőhelyen bányászott köveket a helyszínen csiszolják. A másik lelőhelyet 1921-ben fedezték fel, Bangkoktól kb.125 km-re ÉNy-ra. Bo Ploi (=drágakőkút) a neve. Jellegzetes kísérőásványa a fekete spinell (pleonaszt). A zafírt kis gödrökből (kutakból) bányásszák. A thaiföldi zafírok Jellegzetes zárványai kis, táblás hematit- (vérkő-) kristályok; kerek tárcsaszerű folyadékhálók, amelyek egymással összeköttetésben állnak és rovarszárnyakra emlékeztetnek.

  Kambodzsában is van egy régi zafírbánya, az ország nyugati részén, Pailin mellett (1875 óta). Ez is másodlagos lelőhely és a zafírt éppen úgy, mint Bo Ploiban, kis gödrök ásásával bányásszák. Kísérő kövei az ibolya és a barnás színű rubin, a gránát és a cirkon. A köveknek jó a színe, zárványaik hasonlók a thaiföldiekéhez.

  A világ egyik legjelentősebb zafírszállítója Ausztrália. 1870 óta üzemel az Anakie (Queensland) környéki, közel 70 km2-nyi területen elterülő bányavidék. A zafír anyakőzete szétmállott bazalt. Kísérő ásványai: fekete spinell (pleonaszt), pirop (gránát), kvarc, cirkon, topáz, turmalin, sőt néha arany, ezüst és gyémánt. A drágakövek kitermelése a málladék mosásával megy végbe. Az ausztrál zafírok egyik jellegzetessége a sötétkék, néha majdnem fekete szín, amelyről a sötétkék zafírokat ausztrál zafírnak hívják, függetlenül a származási helyüktől és az erősen sávos szerkezettől. A sötétkék mellett gyakran sárgászöld színű zafír is előfordul. 1918 óta működik az Inverell környéki bánya (New South Wales), amely igen jó színű zafírokat szolgáltat. A termelés a hatvanas évek óta erősen föllendült.

  Egy időben divatosak voltak a montanai zafírok (USA). A köveket andezit repedéseiben találták. Kis szemcseméretűek voltak, színük a világoskéktől az erőteljes kékig terjedt, de gyakori volt az acélkék. Erről kapták az acélos színű zafírok a montana-zafír elnevezést.1929-ben bezárták a bányát.

 

Copyright(C ) 2007, Minden jog fentartva! Drágakővésnök.hu