Drágakövek leírása
 
Akvamarin

 Színe: világoskék, kék, zöldes-kék

 Átlátszósága: átlátszatlantól az átlátszóig

 Mohs-keménysége: 7,5-8

 Kémiai összetétele: Be3Al2(Si6O18) berillium-alumínium-szilikát

 Karcszíne: fehér

 Fő fénytörésmutatói: 1,576-1,583

 Fajsúlya: 2,67-2,78

 Max. kettőstörése: -0,006

 Hasíthatósága: tökéletlen a bázissal párhuzamosan

 Diszperziója: 0,014

 Törése: aprókagylós, egyenetlen, rideg

 Pleokroizmusa: jól látható: majdnem színtelentől a világoskékig, kéktől az égszínkékig

 Kristályosodása: hexagonális

 Abszorpciója: 537.0, 456.0, 427.0, maxixa.: 654.0, 628.0, 581.0, 550.0

 Kristályformája: hatszöges prizmák, oszlopok

 Fluoreszcenciája: nincs.

   Az akvamarin elnevezését a latin aqua (=víz) és mare (=tenger) szavakból kapta, és a tengervíz színére utal. Egy legenda szerint a hableányok tengerfenéken őrzött ékszeres ládáikból származik, talán ezért is tartják a tengerészek és a tengeren utazók szerencsekövének.

  természetes akvamarin kristálySzíne: világoskék, tenger-kék, kék, zöldes-kék, melyek a beépült vasnak köszönhetőek. A legkeresettebb szín a mélykék. A gyengébb minőségű berillek 400 C. fokra hevítve szép, telített akvamarin-kékre változnak. Színeloszlása egyenletesebb mint a smaragdé, gyakoribbak a tiszta kristályok is.

  Felhasználása elsősorban ékszerekben fazettázott kövek formájában, de szokták lencseszerűen kaboson formára csiszolni is.

  A nagyobb méretű akvamarinkristályok nem számítanak ritka jelenségnek. A világvárosok ékszerüzleteinek kirakataiban, de nagy múzeumokban és gyűjteményekben is csodálatos akvamarin ékszerekkel találkozhatunk. Az eddig talált legnagyobb akvamarinkristály (Burma) 110,5 kg-ot nyomott, de majdnem minden lelőhelyről kerültek ki jókora akvamarinok, csak legtöbbjük olyan zárványos, hogy nem üti meg a drágakőminőséget.
(további képek: 1, 2. )
                        
 Az akvamarin jellegzetes zárványai elsősorban a kristálytani főtengellyel párhuzamos, üreges csatornák, amelyekben a folyadékon kívül lehetnek gázbuborék vagy apró kristályzárvány, vagy akár mindkettő. A kristályzárványok közül leggyakoribbak a főtengely szerint orientáltan elhelyezkedő kvarc, ilmenit (titan-vas-oxid), epidot (vas- és víztartalmú Ca-Al-szilikát), albitkristályok (nátronföldpát) és a különféle csillámok. Kellemetlen zárványok az egyes kristályokban található „hópelyhek”, amelyek orientált folyadékzárványok, és erősen rontják az akvamarin szépségét és ezáltal értékét is. A csatornarendszer nagyon ritkán okoz aszterizmust (csillag-hatást), gyakoribb azonban a selymes macskaszem-hatás. Érdekes eltérés mutatkozik a brazíliai maxix-akvamarinok abszorpciójában. Ezekkel a kövekkel ritkán találkozhatunk, mostanra már nincs forgalomban, mivel színe állítólag napfény hatására megfakul.
ImageImageImage
 Újabban előfordul, hogy egyes berilleket, színük intenzívebbé tétele érdekében, sugárkezelésnek vetnek alá. Ez nem okozna különösebb gondot, hiszen a drágakövek a természetben is ki lehetnek téve radioaktív sugárzás hatásának (gondoljunk csak egyes gyémántfajtákra). A baj azonban az, hogy a sugárkezeléssel létrehozott színek nem stabilak, idővel elhalványulnak. Különlegesen jó minőségű, értékes köveknél tehát célszerű annak megállapítása, hogy nem sugárkezelt kővel van-e dolgunk. Leggyakoribb ez a szép kék akvamarinnál.
A megkülönböztetés meglehetősen biztos módszerek vannak:
  Természetes kék:  Mesterséges kék:
 Pleokroizmusa: dikroizmus; kék- zöldeskék Pleokroizmusa: dikroizmus; kék- színtelen
 Spektrum: nincs erőteljes vonal vagy egyetlen vonal 425 nm-nél Spektrum: diffúz vonalköteg a pirosban, erős vonal 690 nm-nél
 UV-lámpa: iners UV-lámpa rövidebb hullámhosszon: enyhén zöldes, hosszabbon: iners
   
  A berillek lelőhelyei elég szép számúak. Itt csupán a legfontosabbakat említjük. Akvamarint bányásznak Brazíliában, Namíbiában, Madagaszkár szigetén, az USA-ban, Burmában, Indiában.

  Összetéveszthető: euklásszal, kianittal, topázzal, turmalinnal, cirkonnal, üvegutánzatokkal. Szintetikus akvamarin előállítása technikailag megoldott, de a gyártási költségek olyan magasak, hogy nem éri meg az ékszeripar számára gyártani. Helyette szintetikus spinellel szokták utánozni.
 
 

Copyright(C ) 2007, Minden jog fentartva! Drágakővésnök.hu