Drágakövek leírása
 
Krizoberill és krizoberill-macskaszem

 Színe: színtelen, arany-sárga, sárga, sárgás-zöld, rózsaszínű

 Átlátszósága: átlátszatlantól az átlátszóig

 Mohs-keménysége: 8,5

 Kémiai összetétele: BeAl2O4 berillium-alumínium-oxid

 Karcszíne: fehér

 Fő fénytörésmutatói: 1,746-1,755 ± 0,005

 Fajsúlya: 3,71-3,75

 Max. kettőstörése: 0,008-0,010

 Hasíthatósága: gyakorlatilag nincs, (tekintettel az ikresedésre!)

 Diszperziója: 0,015

 Törése: egyenetlen, gyengén kagylós

 Pleokroizmusa: gyenge: sárgáspiros, zöldessárga, zöld. (trikoizmus)

 Kristályosodása: rombos

 Abszorpciója: 504.0, 495.0, 485.0, 445.0

 Kristályformája: (pszeudómorfoz) hatszöges hármas ikrek gyakran csíkozással

 Fluoreszcenciája: általában nincs.

  A krizoberill elnevezése görög eredetű, és aranyos berillt jelent. Az ókortól kezdve ismert drágakő. Már Plinius is említi, bár valószínűleg Ő inkább a mai nemes-berillről tett említést. A ritka drágakövet a freinbergi bányászati akadémia világhírű tanára Werner prof. 1789-ben határozta meg helyesen a követ, és elevenítette fel a nevet.

  Színe: zöldes-sárga, barnás-sárga, zöldes-barna. A krizoberill színt adó nyomelemei a vas és a titán.

  Elsősorban lépcsős, ceyloni, vagy briliáns csiszolási formát szoktak alkalmazni. Ékszerek kedvelt díszítőköve.

  A legszebb krizoberill macskaszem Henry Philip Hope híres gyűjteményében volt ismeretes. Ez a legnagyobb ismert csodálatos világoszöld színű krizoberill 35,5, ill. 35mm nagyságú, és 45 ct. súlyú kő, a ceyloni király kincseiből kertült elő 1815-ben. Ennél valamivel kisebb csodálatos macskaszem került az Egyesült Államokba. Ez a kő 23 mm széles, és 17 mm vastagságú, csodálatos egyenletes barnás-sárga színű, kifogástalan fényjelenségekkel bíró 80,7 ct. súlyú híres darab.

  A krizoberill egyik különleges fajtája az ún. krizoberill-macskaszem. Görögös szóval cimofánnak is hívják: küma (=hullám) és phanein (=fényleni) után. Ez a tulajdonképpeni macskaszem. Ha tehát minden külön megjelölés nélkül macskaszemről beszélünk, mindig krizoberill-macskaszemet értünk. Megfordítva, ha más macskaszem-hatású drágakőről van szó, mindig „mellé kell tennünk az adott drágakő megnevezését (pl. kvarc-macskaszem).

  A legszebb macskaszemek színe mézsárga, gyakran barnás vagy zöldes színezettel, míg a keletkező fényhatásé tejkék, zöldessárga vagy sárgásfehér. Alakja valóban a macska pupillájára emlékeztet, amely természetesen csak kaboson csiszolásnál jelentkezik. Megjelenése ugyanúgy, mint a csillagrubinnál vagy a zafírnál, egymással párhuzamosan elhelyezkedő orientált, nagyszámú zárványra vezethető vissza, amelyeket még nem sikerült azonosítani. Minél magasabb a kaboson, annál erősebb a macskaszem-hatás. Az igen apró zárványok elrendezésétől függően, egyes esetekben a macskaszem rajzolata igen éles is lehet. Egyes krizoberill-macskaszemek poliszintetikus (lemezes) ikresedést mutatnak, amelynek azonban a fényhatás kialakulásában nincs lényeges szerepe.
Viszonylag kevés a jellegzetes zárványa. Említésre méltók: lépcsőzetes ikerösszenövés; kis csepp alakú, kétfázisú zárványok; lapos folyadékzárványok; orientált vékony csatornák; hosszú orientált üregek, két egymással nem elegyedő folyadékkal.
 
 Image Image
  Legfontosabb lelőhelyei: Sri Lanka, Brazília, Rhodesia (Zimbabwe), Ceylon, Felső-Burma, Madagaszkár, Oroszország (Urál).

  A krizoberill-t vagy a macskaszemet még nem állították elő szintetikus úton, de sok más hasonló jelenséget mutató drágakővel összetéveszthető: kvarc-macskaszemmel, turmalin-macskaszemmel, prehnit-macskaszemmel
Megkülönböztetésük elsősorban fizikai jellemzőik (keménység, sűrűség, fénytörés stb.) alapján lehetséges.
 
 

Copyright(C ) 2007, Minden jog fentartva! Drágakővésnök.hu