Fogalomtár
 
Hasadás

  A hasadás a kristályok iránytól függő kohéziójának a következménye, ami azt jelenti, hogy mechanikai behatásra, meglevő vagy lehetséges kristálylapokkal párhuzamosan többé-kevésbé tökéletes sík mentén részekre válnak.

  A hasadás végbemehet kocka-, oktaéder-, romboéder-, bázis-, prizma stb. lapok szerint. A kősónak pl. a kocka- lappal, a gyémántnak az oktaéderlappal párhuzamosan tökéletes a hasadása még akkor is, ha az adott gyémánt nem oktaéder, hanem kocka vagy rombdodekaéder alakban kristályosodott ki.

  A hasadás bár régen ez volt a kristályok, többek között a gyémánt darabolásának is az egyetlen lehetősége nem tartozik a drágakövek kellemes tulajdonságai közé, mert kínos meglepetéseket okozhat a megmunkálás során mind a csiszoló vagy vésnök, mind a foglalaló kezében. Éppen ezért, a drágakövek esetében fontos tisztában lennünk azzal, hogy jól hasadó kővel van-e dolgunk vagy sem. A csiszolt kövekre különösen kell ügyelnünk, mert ezeken már nem, vagy csak csak nehezen fedezhetjük föl a hasadási irányokat.


 

Copyright(C ) 2007, Minden jog fentartva! Drágakővésnök.hu