Fogalomtár
 
Fénytörésmutató
  A különböző anyagokhoz különböző fénytörési tulajdonságok tartoznak.
A fénytörésmutató méréseknél a fénytörés értékét a levegőre, mint egységre vonatkoztatjuk. A színszórás (diszperzió) miatt, konvencionálisan egy bizonyos hullámhosszú fénysugarat, a nátriumgőzlámpa 589,3 nm hullámhosszú sárga fényét választották ki, és ennek a viselkedése szolgál a törésmutató-mérések alapjául. Az ilyen fénysugarakat nevezzük egyszínű (monokromatikus) fénynek. Általában megfelelő sárga színszűrővel állítják elő a mérések céljára.
 
  A drágakövek törésmutatói az 1,43 (fluorit) vagy 1‚45 (opál) és a  3 (vérkő) közötti tartományban helyezkednek el. A kristályszerkezetekből következik, hogy az amorf anyagoknak és az egyszerű törésű kristályoknak egy törésmutatója van, a kettős törésűeknek pedig több, mégpedig a mérési iránytól függően kettő-kettő.
Az egyetlen kivétel ez alól, amikor a mérési irány pontosan az optikai tengelyével egyezik meg: ilyenkor a kettős törésű kristályoknál is csak egy törésmutató mérhető. Ennek a körülménynek, a fénytörésmutató mérésekor van jelentősége.
 

Copyright(C ) 2007, Minden jog fentartva! Drágakővésnök.hu