Fogalomtár
 
Pleokroizmus: dikroizmus és trikroizmus
  Az anizotrop kristályoknak azt a tulajdonságát, hogy különböző irányokból nézve más és más a színük pleokroizmusnak (többszínűségnek) nevezzük. A pleokroizmus legfőképp a kristályszerkezetben lévő atomok elektronpályáinak torzulására, ezáltal a fotonok befolyására vezethető vissza.
  A pleokroizmus gyűjtőfogalom, a gyakorlatban dikroizmus (kétszínűség) és trikroizmus (háromszínűség) formájában fordul elő. Dikroizmust észlelhetünk az optikailag egytengelyű, trikroizmust az optikailag kéttengelyű kristályoknál. (kristályrendszerek)
  Már említettük, hogy a színelnyelő képesség iránytól függő tulajdonság. Ebből következik, hogy a kristályok fényabszorpciója más és más irányban megváltozik. Szabad szemmel általában ezt nem észleljük (néhány kivételtől eltekintve pl.: iolit), legföljebb a szín teltségét. Ezért a színeskő-csiszolónak az egyik fontos feladata annak eldöntése, hogy a nyersanyagból milyen irányban helyezi el a kő felső részét, hogy a legszebb színt kapja (rubin zafír, turmalin stb.). A kristályok több színűsége megfelelő műszerrel (dikroszkóppal) láthatóvá tehető.

 

Copyright(C ) 2007, Minden jog fentartva! Drágakővésnök.hu